
Profesorul Cristi Lupu: “Fotbalul poate fi un purtător de imagine pentru judeţul nostru, asigurând promovarea şi dezvoltarea imaginii Buzăului atât la nivel naţional cât şi internaţional”
Pentru ca cei mici să aibă o experienţă pozitivă atunci când iau parte la o activitate sportivă, ei trebuie să ştie cu siguranţă că sunt susţinuti activ de profesorii, antrenorii şi mai ales de părinţii lor.
Lucrurile, cum ar fi urmărirea unei competiţii de seniori, le oferă copiilor un sentiment de siguranţă în plus, iar aceasta se va reflecta în atitudinea lor faţă de sport şi în principal de fotbal.
Acesta este şi motivul pentru care în deschiderea ultimelor partide disputate de SCM Gloria Buzău pe teren propriu i-aţi putut urmări la lucru pe micuţii fotbalişti de la grupele de copii şi juniori ai grupării din Crâng.
Acţiunile fac parte dintr-un amplu proiect de dezvoltare al fotbalului juvenil buzoian pe care profesorul Cristian Lupu şi l-a asumat în totalitate, atât din poziţia de şef al Centrului de Copii şi Juniori al SCM Gloria Buzău cât şi ca referent zonal pe acelaşi segment fotbalistic din partea Federaţiei Române de Fotbal.
“Mi-am asumat această misiune cu întreagă responsabilitate, pentru a dovedi că se poate. Cred că este de datoria noastră să îmbunătăţim situaţia actuală a fotbalului juvenil buzoian. De când mi-am asumat acest post, de coordonator al centrului de copii si juniori, am fost preocupat de identificarea soluţiilor optime de reformare si dezvoltare a fotbalului juvenil buzoian.
Apariţia acestui club trebuie sa creeze o emulaţie atât în rândul practicanţilor jocului de fotbal cât şi a publicului buzoian avid de performanţe si spectacol sportiv. Argumentele principale aduse pentru înfiinţarea acestuia au fost de natură istorica, socială si sportivă.
Buzăul este un oraş cu valoroase tradiţii sportive, cu o mentalitate publică favorabilă fotbalului si cu posibilitaţi umane si materiale ce pot asigura funcţionarea în bune condiţiuni a unei unităţi sportive. Întreaga activitate fotbalistică în cadrul clubului trebuie să se desfăşoare sub semnul unor categorii morale.
Fotbalul poate fi un purtător de imagine pentru judeţul nostru, asigurând promovarea si dezvoltarea imaginii Buzăului atât la nivel naţional cât şi internaţional.
Putem obţine ceea ce ne dorim, împreună, dacă vom crede cu adevărat. Să privim cu realism situaţia prezentă. Trebuie să nu privim în urmă, ci să venim cu soluţii pentru viitor.
De aceea este important ca toţi factorii implicaţi (antrenori, conducători, părinţi şi jucători) să înţeleagă nevoia acestei schimbări”, a declarat profesorul Cristi Lupu.
Planul de dezvoltare este un ghid care doreşte să ajute atât clubul SCM Gloria Buzău cât şi colaboratorii săi. Importanţa comunicării corespunzătoare şi buna colaborare dintre aceste structuri este esenţială pentru dezvoltarea fotbalului juvenil buzoian pe termen lung şi are ca scop:
-identificarea şi valorificarea tinerilor cu talent deosebit;
-atragerea cât mai multor persoane pentru practicarea fotbalului;
-obţinerea de rezultate sportive cât mai bune atât pe plan local, naţional cât şi internaţional;
-asigurarea condiţiilor optime de pregătire şi desfasurarea activităţilor de pregătire şi competiţionale;
-creşterea numărului competiţiilor, a sponsorilor şi a partenerilor;
-implicarea autorităţilor locale în proiecte comune.
Respectul faţă de părţile din mediul în care evoluează (cluburi, adversari, arbitri, suporteri etc), respectul faţă de sine si angajamentul pentru inovaţie, integritate şi calitate în tot ceea ce face
Dezvoltarea brandului SCM Gloria Buzău
Viziune
Clubul va încerca să identifice, să recruteze şi să dezvolte cei mai buni jucători locali cu scopul de a produce fotbalişti pentru echipa de seniori
Orice jucător este important – trebuie să se simtă special , valoros
Proces de dezvoltare
Obiective generale
*Să dezvolte obiceiurile unei vieti sănătoase. Există o problemă generală de cultură în România privind creşterea copiilor şi activitatea sănătoasă prin sport;
*Să antreneze tinerii să fie oameni buni, pentru că doar caţiva vor reuşi. Tinerii sunt obişnuiţi cu gândul că nu toţi vor ajunge să-şi trăiască visul de a fi fotbalist profesionist;
*Să sprijine copiii sa fie fericiţi in sport. In concordanţă cu punctul 1, copiii trebuie sa iubească sportul, nu doar fotbalul;
*Să fie responsabili in obligaţiile şcolare;
*Să dezvolte jucători pentru prima echipă;
Obiective specifice 2018-2020
– Construcţia unei baze sportive proprii;
– Creşterea consistentă a numărului de sportivi la fiecare categorie de vârstă existentă
– Formarea de grupe pentru fiecare categorie de vârstă, de la U7 la U19;
– Îmbunătăţirea calităţii profesionale prin participarea antrenorilor la cursuri de perfecţionare;
– Completarea obiectivului tehnic cu antrenori calificaţi, în principal cu cei care deţin licenţele “A” şi “B” UEFA;
– Semnarea de parteneriate educaţionale (cu diferite instituţii de învăţământ primar, general şi gimnazial) şi sportive (cluburi cu activitate exclusivă de copii şi juniori din judeţul Buzău);
– Creşterea vizibilităţii fotbalului juvenil buzoian la nivel naţional şi internaţional;
– Îmbunătăţirea activităţilor de marketing şi publicitate;
– Promovarea la echipa de seniori a unui număr cât mai mare de jucători;
Filosofie
*concentrarea pe educaţie, rezultatele şcolare şi caracterul disciplinar al jucătorilor;
Scop
*obţinerea unei educaţii corespunzătoare pentru jucatori, care le va permite să urmeze o carieră alternativă spre educaţie sau muncă în cazul în care nu fac faţa unui nivel de performanţa în fotbal.
Obiectiv
*dezvoltarea de parteneriate cu şcoli gimnaziale şi licee de pe raza judeţului Buzău cu sprijinul Inspectoratului Școlar Judeţean Buzău
Scouting
Viziune
Descoperirea si dezvoltarea unor jucători instruiţi şi foarte motivaţi, cu o mentalitate sănătoasă (“nu există succes fără muncă si sudoare“), dispuşi să joace în echipă şi pentru blazonul clubului
Obiectiv
*Facilitarea tranziţiei de jucători dinspre Centru de Performanţă spre echipa de seniori,
2 jucători pe sezon;
*să promoveze în lotul lărgit al echipei de seniori 1 jucător pe sezon, debutat la echipa de seniori;
*Prezenţa la fiecare 3 ani a unui jucător din propria academie ca titular în echipa de seniori.
PROPUNERE
construcţie de infrastructură sportivă
– Teren sintetic de dimensiuni 100m x 62m dotat cu instalaţie de nocturnă şi
o tribună de minim 300 de locuri;
– Teren sintetic de dimensiuni 40m x 20m acoperit, dotat cu instalaţie de nocturnă şi o tribună de minim 150 de locuri
– Internat, cantină, Sală de studiu şi conferinţă;
Finanţare: Autorităţi locale, Fan Shop, Sponsori, alte surse.
COACHING
„Dacă vrei să creşti nivelul jucătorilor de elită, trebuie să creşti nivelul jucătorilor medii”
Principii de bază – Piramida de dezvoltare a jucătorului:
1.Etapa de descoperire: U6-U9;
2.Etapa de învăţare: U10-U13;
3.Etapa de dezvoltare: U14-U16;
4.Etapa de specializare: U17-U19.