
Gloria, campioană judeţeană la U15 şi pe podium la U11 şi U13
După ce Grupa din 2009, antrenată de Mugurel Măndoiu, a ajuns până în sferturile de finală ale Campionatului Naţional, SCM Gloria Buzău a reuşit să obţină şi alte performanţe la nivel de copii şi juniori. Astfel, gruparea din Crâng a devenit campioană judeţeană la U15 şi a reușit să termine pe podium, la U11 şi U13.
Profesorul Lilian Micu a obţinut această performanţă pentru formaţia din Crâng, bazându-se pe următorii jucători: Alexandru Tacu, Theodor Irimia – Alexandru Teodor, Robert Burhală, Vlăduț Zamfiroiu, Cosmin Moise, Constantin Dorobanțu, Mihai Chiric, Iulian Hodiniţă, Daniel Iordache, Bogdan Negoiță, Adrian Iordache, Denis Dunel, Ştefan Dumitru, Alin Constantin, Antonio Căpăţână, Mario Aciobăniţei, Răzvan Tudorache, Mădălin Mircea.
„Pe cei mai mici, în fazele de descoperire şi iniţiere, trebuie să îi învăţăm mai întâi să iubească mai întâi mingea, şi apoi fotbalul”
A crescut şi s-a format ca fotbalist la Dunărea Galaţi. A continuat la ASA Buzău, Chimia Buzău şi Petrolul Berca. Cu ultima a reuşit să se impună în campionatul judeţean de seniori şi să promoveze în Liga a 3-a. Cu juniorii A, ai Petrolului Berca, a ocupat locul 3 la turneul final al Campionatului naţional, turneu disputat la Sibiu în 2008. Acestea sunt doar câteva date din CV-ul antrenorului Lilian Micu, cel care din 2018 pregăteşte grupele U13 şi U15 ale Centrului de Copii şi Juniori de la SCM Gloria Buzău. Activitate încununată în acest an cu titlul judeţean la U15.

Rep.: Domnule Micu, aţi antrenat şi la juniori şi la seniori, unde a fost mai uşor?
Lilian Micu: Uşor, pot spune că a fost la seniori. Dar şi la juniori, depinde de vârstă. Este mai greu la cei mai mici, pentru că le predai de fapt „abecedarul”, îi înveţi primii paşi cu balonul rotund. O responsabilitate pe care fiecare trebuie să şi-o asume, pentru că ceea ce învaţă copilul la acel nivel, se reflectă în ceea ce oferă mai târziu.
Rep.: Dacă tot am vorbit despre cei mai mici, cum îi puteţi motiva să vină la fotbal?
Lilian Micu: Aici avem de a face cu un aspect inedit. A fost o perioadă în care tinerii nu se prea orientau către sport, spre fotbal, datorită sau, depinde cum privim lucrurile, din cauza evoluţiei tehnologiei, care îi ţine mai mult la calculatoare, tablete şi telefoane. Ei bine, în ultimul timp, părinţii au fost cei care i-au „obligat” să facă sport, deci şi fotbal. Şi, de doi ani de când sunt la Gloria, am avut surpriza să vină copii nu numai din municipiu, ci şi din judeţ.
Rep.: Cum îi faceţi pe copii să se bucure în acelaşi timp de fotbal, dar şi să îi motivaţi să facă performanţă?
Lilian Micu: Pe cei mai mici, în fazele de descoperire şi iniţiere, trebuie să îi învăţăm mai întâi să iubească mingea şi apoi fotbalul. La ei trebuie să fie distracţie, relaxare, să nu simtă presiunea rezultatelor. O dată cu înaintarea în vârstă, se vor schimba şi metodologia de antrenament şi obiectivele.
Rep.: Pe ce criterii faceţi selecţiile?
Lilian Micu: Sunt copii care se nasc cu talent, dar în acelaşi timp sunt şi copii care pot face performanţă prin ambiţie şi devotament. În ambele cazuri este nevoie de muncă, multă muncă, pentru a face performanţă. Noi trebuie să fim atenţi să-i vedem pe cei care au potenţialul de a acumula informaţii, au caracter şi alte lucruri ce ţin şi de educaţie, pentru că fotbal poţi să faci, să spunem, până la 35 de ani, după care rămâi doar om.
Rep.: Să înţeleg că sunteţi implicat şi în viaţa acestor copii şi în afara terenului?
Lilian Micu: La grupele cele mai mici nu, doar lucrurile elementare, cum ar fi cele de alimentaţie. După care trebuie să ne implicăm alături de părinţi, ca sportivul să aibă un program cât se poate de organizat: un echilibru între activitatea sportivă, cea şcolară şi cea de distracţie.
Rep.: Retrospectiv privind, care este diferenţa dintre copiii de pe vremea dumneavostră şi cei de acum?
Lilian Micu: Bună întrebare. În primul rând că aveam multe locuri de joacă. Maidanele erau bazele noastre sportive de pe vremuri. Ştiţi cum era, cel mai gras stătea în poartă, dacă aveai mingea ta jucai sigur şi multe alte copilării. Pe lângă faptul că ne distram, chiar ne trăiam viaţa. Poate că atâtea posibilităţi aveam atunci! Astăzi, tehnologia a avansat, ei pun întrebări şi noi trebuie să le răspundem. Varianta accesării altor variante de distracţie, de ocupare a timpului liber, se reflectă într-o statistică ce ne îngrijorează: 75% dintre cei care fac fotbal, se lasă după vârsta de 12-13 ani.
Rep.: În condiţiile date, ce ar trebui să facă un antrenor?
Lilian Micu: Să facă de toate. Să fie părinte, pedagog, psiholog, de toate. Trebuie să îi înţelegi pe toţi, să le fii alături, pentru că toţi simt aceste lucruri şi se comportă ca atare. Eu încerc în primul rând să îi fac să iubească fotbalul şi după ce îl vor înţelege, să nu îl păcălească…