Marina Baboi, o viață dedicată sportului
Anul 2020 a venit ca un uragan și a schimbat tot ce știam până acum și consideram normal. Deși acest fenomen mondial a afectat toate domeniile de activitate ale societății, sportul a fost, de departe, unul dintre cele mai văduvite în această perioadă.
În Buzău, ca în întreaga Românie, de altfel, sportivii au fost nevoiți să facă o pauză forțată și să se supună unor noi norme, în ceea ce privește pregătirea fizică. Nu a făcut excepție de la regulă nici campioana noastră, Marina Baboi, cu care am purtat o discuție relaxantă pe această temă.
R: Ce a însemnat pentru tine această perioadă în care ai stat departe de pista de alergare?
MB: 2020 și starea de urgență au venit ca un lucru inedit în viața tuturor și, cu atât mai mult, în viața sportivilor care au resimțit din plin îngrădirile generate de pandemie. Am trecut peste acestă perioadă folosind-o ca pe un cantonament de pregătire, e drept că extrem de lung și obositor, reușind ca pe toată perioada izolării, petrecută într-o casuță, la țară, aproape de pădure și cu mult teren verde în jur, să efectuez și câte 2 antrenamente pe zi, atât de acumulări fizice, cât și de forță.
R: Cum e acum, după reluarea pregătirii în aceste condiții speciale?
MB: Cel mai mult mi-au lipsit pista de alergare, cuiele de sprint și condițiile de recuperare sportivă. Pot spune că, deși ne pregătim în condiții deosebite, o facem cu drag și cu dorința de a participa cât mai curând la competiții.
R: Cum se desfășoară o zi din viața ta?
MB: Toate zilele sunt aproximativ la fel de mulți ani: 2 antrenamente pe zi, 6 zile pe săptămână în perioada precompetițională, 5 zile pe săptămână în perioada competițională; relaxare între cele două ședințe de pregătire; recuperare medicală și sportivă o dată sau de două ori pe săptămână; seara dupa ce vorbesc puțin la telefon cu părinții mei și când nu cad răpusă de oboseală, mai citesc puțin sau mai urmăresc câte o emisiune despre călătorii. Duminica este dedicată odihnei și ședinței tehnice pe care o am cu antrenoarea mea, doamna profesoară Doina Voinea, ședință de evaluare a săptămânii proaspat încheiate și pentru pregătirea următoarei săptămâni. De asemenea, tot duminica, de 2-3 ori pe an, vin acasă să-mi văd părinții și prietenii…
R: Vorbește-mi puțin despre Marina, tânăra de 21 de ani și nu Marina atleta. Ce hobby-uri ai, ce îți place să faci în timpul liber?
MB: Din păcate nu prea am timp liber, cu atât mai puțin acum, când totul este dat peste cap. Îmi place mult să călătoresc, iar sportul mi-a oferit posibilitatea aceasta, îmi place să citesc, mă odihnesc cât pot de mult, sunt un pic cochetă, apreciez sucurile și prăjiturile făcute în casă (atât cât îmi pot permite), îmi fac timp să urmăresc documentare bune și, când pot, competiții sportive.
R: Care este următoare țintă pe care vrei să o atingi, din punct de vedere al carierei?
MB: Este evident că în condițiile actuale toată lumea își dorește, în primul rând, să fie sănătoasă. Trecând peste asta, nu privesc prea departe în viitor, îmi place să iau lucrurile pas cu pas, să reușesc să progresez an de an în toate performanțele mele, iar acum abia aștept să concurez, pentru a putea vedea unde sunt în privința calității sportive, după această perioadă deosebită.
R: Dacă nu era atletismul, care ar fi fost traiectoria Marinei Baboi? Ce te-ai fi văzut făcând?
MB: Deși nu mă văd făcând altceva, cred că aș fi fost un excepțional globe-trotter și, de asemenea, mi-ar fi plăcut să îmbrățișez o carieră în dreptul sportiv… ceea ce înca nu este tarziu…
R: Ce reprezintă sportul în viața ta?
MB: Sportul și cu mine suntem într-o simbioză perfectă. Ceea ce a început, acum 12 ani, ca o joacă, a devenit astăzi un mod de viață, sportul m-a format ca om, sportul mi-a adus cele mai mari satisfacții, sportului i-am dăruit copilăria și adolescența mea. Pe scurt, sportul este viața mea!
R: Ce le transmiți copiilor care te văd ca pe un model demn de urmat?
MB: După cum am mai spus, nimic nu se compară cu satisfacțiile oferite de către sport. Nu trebuie să fii un super campion ca să-ți poți demonstra ție că te poți autodepăși, că poți renunța la activități „statice” în folosul câtorva minute de mișcare pe zi. „Sportul te menține sănătos fizic și psihic” este o sintagma ce devine din ce în ce mai actuală, în condițiile școlii pe internet. Deci, nu ratați nici o ocazie să faceți mișcare, să faceți sport.
Personal, cred că o zi fără sport este o zi pierdută!