
21 de beneficii ale jocului de șah, atât pentru copii, cât și pentru adulți
În cazul în care nu știți sau nu ați auzit niciodată de șah (destul de puțin probabil, dar hai să zicem că ar fi adevărat), este un joc extrem de strategic, cu doi jucători și o tablă în carouri, constând din 64 de casete într-o grilă 8×8. Este cel mai bun joc de gândire care necesită ani de practică pentru a se perfecționa.
Jocul șahului are multe beneficii, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Majoritatea acestor beneficii se referă la dezvoltarea și îmbunătățirea funcțiilor cognitive ale creierului, inclusiv rezolvarea de probleme, gândirea creativă, planificarea strategică, recunoașterea modelelor și abilitățile de memorare. De asemenea, ajută la creșterea potențială a nivelului IQ-ului, în timp ce predați spiritul sportiv și, în același timp, creșteți încrederea în sine. Ca să nu mai vorbim că este atât de distractiv de jucat!
Acum, haideți să aruncăm o privire mai atentă la aceste beneficii. Vom discuta despre modul în care jocul poate dezvolta și îmbunătăți funcția cognitivă a creierului în numeroasele sale forme, explorând fiecare punct individual mai detaliat.
Deci, dacă sunteți gata să aflați mai multe despre jocul captivant al șahului și despre beneficiile acestuia, atunci să începem!
Acestea sunt 21 de beneficii ale jocului de șah.
-
- Dezvoltă capacitatea de a gândi rațional. Șahul dezvoltă capacitatea de a gândi atât rațional, cât și logic. Jucătorii trebuie să gândească „în afara casetei”, pentru a-și crește șansele de a câștiga jocul. Acest tip de gândire rațională promovează un sentiment de curiozitate și uimire (despre lume), care este excelent pentru toată lumea, în special pentru copii.
- Construiește încrederea în sine. Jocul de șah nu numai că crește nivelul de forță mentală al unui jucător, dar conferă și un sentiment de stima de sine și încredere în sine atunci când cineva este capabil să câștige la un joc atât de provocator. Această abilitate depășește cu mult tabla de șah și construiește valoarea de sine care se traduce în viața de zi cu zi, beneficiind copiilor, adolescenților și adulților.
- Ajută la prevenirea bolii Alzheimer și a demenței. Creierul, la fel ca orice alt mușchi, necesită exerciții fizice pentru a rămâne puternic și sănătos. Jocul de șah este un joc de gândire foarte strategic care îmbunătățește funcția creierului. Studiile medicale au dovedit că reduce riscul anumitor boli degenerative ale creierului, cum ar fi Alzheimer și demență.
- Ajută la tratarea schizofreniei. Schizofrenia este o tulburare psihică care provoacă multe probleme fizice, psihologice și emoționale. Medicii de la Centrul pentru Neuroștiințe Cognitive din Franța au descoperit că cei care suferă de această tulburare au arătat o îmbunătățire semnificativă a stării lor generale după ce s-au implicat în jocul de șah.
- Învață virtutea răbdării. Jocul de șah durează în medie 40 de mutări, cu o durată de la 20 de minute la câteva ore! Fiecare mișcare necesită timp pentru a calcula, planifica și executa. Copiii, adolescenții, precum și adulții pot beneficia cu toții din învățarea că răbdarea este într-adevăr o virtute și că toate lucrurile pozitive se întâmplă celor care așteaptă.
- Promovează creșterea dendritelor în creier. Dendritele sunt ca ramurile copacilor din creier care conduc semnale de la celulele neuronale la neuronii de care sunt atașați. Ele sunt vitale pentru funcționarea și creșterea creierului. Sa demonstrat că jocul de șah de la o vârstă fragedă contribuie la creșterea acestor „ramuri”, dezvoltând și îmbunătățind astfel funcția cognitivă.
- Exercită creierul. Creierul este ca un mușchi – devine mai rapid și mai puternic cu exercițiul. Un studiu german a arătat că șahul activ implică atât emisfera stângă, cât și cea dreaptă a creierului unei persoane simultan. Acest lucru este excelent pentru dezvoltarea nu numai a abilităților matematice și a logicii științifice (controlate de emisfera stângă), ci și a creativității și imaginației (controlate de emisfera dreaptă) atât la copii, cât și la adulți.
- Crește nivelurile IQ-ului. S-a spus adesea că oamenii deștepți joacă șah! Sa dovedit că învățarea jocului la o vârstă fragedă crește semnificativ nivelul IQ-ului unui copil. Cu siguranță pare să existe o legătură directă cu priceperea și inteligența în șah. Studiile efectuate în ultimii 30 de ani arată o creștere a nivelului IQ-ului elevilor și a scorurilor la teste după mai puțin de un an de joc sistematic de șah!
- Învață spiritul sportiv. Jocul de șah învață corectitudinea și sportivitatea oamenilor de toate vârstele. Creează un mediu în care cineva trebuie să fie pregătit fie să câștige, fie să piardă și să facă acest lucru cu grație, indiferent de rezultat. Această abilitate este transferabilă și foarte utilă în viață, în special pentru tinerii adulți care intră în forța de muncă profesională.
- Îmbunătățește abilitățile de rezolvare a problemelor. Jocul de șah implică aptitudini multiple, inclusiv de rezolvare a problemelor, analiză și logică. Este un joc care necesită ca cineva să gândească, să proceseze, să planifice și să execute. Un studiu realizat între 1990 și 1992 în New Brunswick, Canada a demonstrat că, atunci când integrau jocurile de șah în programa tradițională de matematică, studenții au obținut note semnificativ mai mari la testele de rezolvare a problemelor.
- Îmbunătățește concentrarea. Concentrarea și concentrarea sunt cheile pentru a câștiga la șah. Acordați o atenție deosebită fiecărui detaliu al jocului este o necesitate. Șahul ajută la dezvoltarea acestei abilități atât la tineri, cât și la adulți, care este foarte utilă nu numai atunci când joci, ci și în situațiile de zi cu zi.
- Dezvoltă abilități spațiale. Abilitățile spațiale implică capacitatea de a vizualiza un obiect în spațiu, de a-și imagina poziția fixă și apoi de a manipula mental imaginea. Acest lucru este cheia în jocul de șah, deoarece jucătorii trebuie să fie capabili să calculeze și să analizeze variații la 10 mutări adâncime! Jocul de șah ajută la dezvoltarea acestei abilități atât la copii, cât și la adulți și este util în special pentru femei, deoarece cercetările au arătat recent că bărbații sunt mai avansați în acest domeniu.
- Îmbunătățește funcția de memorie. Este un fapt binecunoscut că șahul ajută la îmbunătățirea funcției mentale și a memoriei. Jucătorii nu trebuie doar să-și amintească fiecare mișcare făcută de un adversar în joc, ci și să determine cum aceste mișcări pot fi folosite în avantajul său. Acest lucru este deosebit de bun pentru dezvoltarea abilităților de memorare la copiii de vârstă școlară.
- Dezvoltă gândirea creativă. Gândirea creativă și artistică este, de asemenea, îmbunătățită prin jocul de șah, deși majoritatea oamenilor nu își dau seama! Un studiu anterior a arătat că elevii dintre clasele a VII-a și a IX-a care au jucat șah în mod regulat au obținut scoruri mai mari la activitățile bazate pe creativitate decât cei care nu au jucat. Jocul activ de șah angajează emisfera dreaptă (creativitate și imaginație), precum și cea stângă (logică și raționament).
- Crește gradul de conștientizare a raționamentului abstract. Jocul de șah este excelent pentru dezvoltarea și îmbunătățirea abilităților de raționament abstract la copii, adolescenți și adulți. Ajută jucătorii să recunoască modele și să dezvolte strategii bazate pe aceste modele. Scenariile „dacă… atunci” din gândirea abstractă sunt mult îmbunătățite prin jocul de șah.
- Îmbunătățește capacitatea de a gândi sub presiune. Învățarea cum să rămâi calm sub presiune este mult îmbunătățită la cei care joacă șah. Oponenții trebuie să rămână concentrați în orice moment pentru a determina cea mai bună mișcare posibilă înainte de expirarea timpului! Capacitatea de a rămâne rece, calm, precum și adunat, indiferent de ce s-ar întâmpla, este o abilitate de viață care aduce beneficii oamenilor de toate vârstele.
- Dezvoltă abilități de recunoaștere a modelelor. Recunoașterea tiparelor este o abilitate mult îmbunătățită prin jocul de șah. Jucătorii trebuie să fie conștienți de diferitele mișcări făcute și de modul în care acestea vor afecta în cele din urmă rezultatul jocului. Recunoașterea modelelor joacă un rol vital în viață (în special pentru copii) atunci când vine vorba de citirea textelor, identificarea obiectelor și relaționarea cu oamenii.
- Predă planificare și previziune. Pregătirea unei strategii și apoi prezicerea rezultatului este o caracteristică cheie a șahului. Planificarea și previziunea sunt importante, nu numai în jocul de șah, ci și în jocul vieții! A fi capabil să se pregătească mai bine pentru dificultățile vieții (și să prevadă posibilele rezultate) îi învață pe copii (și pe adulți) cum să rezolve problemele și să înfrunte obstacolele în moduri productive și creative.
- Îmbunătățește gândirea strategică. Strategia este o componentă crucială în jocul de șah. Este nevoie de gândire structurată și deliberare atentă. Oamenii de toate vârstele pot beneficia de pe urma învățării acestei abilități vitale de viață, care ajută și la alte funcții cognitive, inclusiv rezolvarea problemelor, recunoașterea modelelor și gândirea creativă.
- Ajută cu terapia de reabilitare. Jocul de șah poate fi folosit pentru a ajuta la reabilitarea pacienților care se recuperează după un accident debilitant fizic, atac de cord/accident vascular cerebral sau alte forme de dizabilitate de dezvoltare. Prin mutarea pieselor de șah pe o tablă, abilitățile motorii sunt reglate fin, stimulând în același timp funcțiile cognitive. De asemenea, ajută la relaxarea celor care suferă de anxietate sau stres.
- Doar pentru distracție. Cel mai mare beneficiu dintre toate (pentru a juca șah) este pur și simplu pentru distracție! Este unul dintre cele mai vechi jocuri de societate din istorie cu posibilități aproape nesfârșite. Acest lucru face jocul atât captivant, cât și dinamic. Ce poate fi mai distractiv decât să învingi un adversar la un joc atât de legendar de îndemânare și strategie?
Jocul de șah este extrem de strategic și adesea considerat jocul de gândire suprem. Jucătorii se antrenează ani de zile pentru a obține succes. Atât prin practică, cât și prin joc, funcția cognitivă a creierului este dezvoltată și îmbunătățită.
Niciodată nu este prea târziu să înveți să joci șah. Deci, de ce să nu începeți astăzi și să culegeți numeroasele beneficii mentale și psihologice asociate jocului. Succes, colegi jucători!