Istoria voleiului buzoian

Jocul de volei este cunoscut şi practicat în Municipiul Buzău de foarte mult timp, fiind una dintre disciplinele cu un puternic impact în sportul românesc.

Începutul rezultatelor marcante ale voleiului buzoian datează încă din anul 1964, când echipa buzoiană devine Campioană a României la juniori, urmând ca, ulterior, aceasta să nu lipsească de la marile confruntări interne, obţinând, între 1969 şi 1972, multe medalii în Campionatele Naţionale. În aceeași perioadă mulți sportivi buzoieni sunt convocaţi la loturile naţionale, având ca antrenor pe regretatul profesor Adrian Ionescu.

La ediţia din 1980 a Jocurilor Olimpice, cea mai importantă competiţie sportivă din lume, voleiul buzoian a fost reprezentat cu succes la Moscova prin sportivul Cornel Chifu care, împreună cu echipa naţională a României, a obţinut medalia de bronz.

Perioada cuprinsă între anii 1982-1991 este marcată de evoluţia echipei ASA Buzău în divizia secundă, timp în care echipa buzoiană s-a menţinut pe primele poziţii în clasamentele oficiale ale F.R.Volei, avându-i ca antrenori pe Adrian Ionescu, Marian Boldişteanu, Cornel Chifu şi Doru Bădiţă. În paralel, echipele de copii şi juniori ale CSS Buzău evoluează în campionatele oficiale aducând rezultate remarcabile.

Tot la nivel de seniori, în 2004, se înfiinţează la Buzău echipa Constam Metal, care evolueză timp de 3 ani în Divizia A2 a Campionatului Naţional şi care are în componenţă doar jucători buzoieni. În 2007 echipa de seniori a Buzăului ajunge în prima divizie naţională, obţinând promovarea pe scena voleiului mare cu unsprezece buzoieni din doisprezece componenţi ai echipei , printre care şi patru sportivi juniori.

În perioada 2007-2010 echipa Constam Metal Buzău evoluează în LIGA 1 cu opt buzoieni din doisprezece componenţi ai echipei, de asemenea, cu doi jucători juniori în componenţa echipei. Antrenor a fost prof.Marian Boldişteanu.

Între 2010 şi 2016 Municipiul Buzău este reprezentat în campionatul naţional pentru Seniori de echipa Club Volei Dacia, echipă formată exclusiv din buzoieni, seniori şi juniori, având ca principal scop creşterea valorii prin jocuri şi antrenamente a jucătorilor tineri alături de seniorii experimentaţi.

Începând cu anul 2018 echipa de volei a municipiului a fost preluată de SCM Gloria Buzău.

În aprilie 2019 SCM Gloria Buzău promovează în divizia A1, având un lot de 15 jucători ,cu mulți localnici în lot (12 în tur și 9 în retur). Echipa a fost pregătită în tur de prof.Georgiana Constantin, iar din retur de Răzvan Parpală, având ca secund pe Georgiana Constantin.

Pentru echipa buzoiană urmează provocarea Campionatului Național de Volei Masculin. Prima întâlnire va avea loc pe 12 octombrie, la Galați, unde SCM Gloria Buzău va întâlni campioana sezonului trecut, CSM Arcada Galați.