Antrenamentul mental în sportul de performanță

Cineva cu adevărat isteț a spus, la un moment dat, ceva ce ar trebui să dea de gândit fiecărui mare viitor sportiv: „Nu joci niciodată cu adevărat împotriva unui adversar, ci joci cu tine însuțicu cele mai înalte standarde ale tale, iar când atingi limiteleatunci ești fericit cu adevărat.”

Cristi Lupu, șeful secției fotbal a clubului SCM Gloria Buzău a înțeles foarte bine acest aspect, că sportul de performanță înseamnă disciplină și corectitudine, că necesită autodepășire, dar mai ales autocunoaștere.

În acest sens, a decis să aducă Centrul de Copii și Juniori la standardele unei academii de fotbal,  facilitând o colaborare cu doamna psiholog Irina Ghimbăşanu, membru activ al comunității buzoiene și psihoterapeut specializat în pregătire mentală.

Astăzi s-a desfășurat prima dintr-o largă serie de întâlniri pe care doamna psiholog le va susține atât alături de sportivii Centrului de Copii și Juniori, cât și de antrenorii lor. După un dialog antrenant între interlocutori, s-au stabilit câteva detalii esențiale ale acestui program, ca de pildă de ce este necesar un antrenament mental sau care sunt beneficiile acestuia pe termen lung.

Domnii antrenori de la Gloria Buzău s-au arătat extrem de deschiși la discuție, dornici să învețe lucruri noi, atât despre elevii lor, dar și despre ei înșiși.

În continuare, vor urma și alte ateliere lunare, bazate pe practică, unde tinerii vor învăța să se cunoască, să-și descopere inteligența emoțională și să obțină o atitudine de învingători pe teren și în afara lui.

Credit foto: Liviu PK Stoica