Vasile Tudose: „Dacă apuci să faci meseria asta, înseamnă că ai vocaţie pentru aşa ceva”

Pentru a ajunge un jucător de succes trebuie, în primul rând, să fii pregătit de un bun pedagog. „Nenea” te antrenează, dar nu înainte de a-ţi deveni prieten. Este adevărat că performanţa se naște în iarbă şi oricare copil pleacă din propriile block starturi să facă o preluare perfectă. În astfel de momente, când încrederea e la maxim, „Nenea” are cea mai cruntă misiune: să îi arate copilului linia de start. Nu reuşeşti dacă nu repeţi, nu câştigi dacă nu perseverezi, nu eşti jucător de fotbal dacă nu treci pe la „Nenea”.

Vasile Tudose s-a născut pe 13 iulie 1974, la Buzău. A început să joace fotbal pe lunca Costeştiului şi la şcoala din localitate, cu care a câştigat un turneu final la Buzău. A fost remarcat de regretatul Mimi Ionescu, care l-a luat la Centrul Olimpic „Viitorul Buzău”.

După Revoluţie a activat, pentru un an, la CSS Buzău, iar doi ani mai târziu a debutat la seniorii Chimiei Buzău, care juca în Divizia C, sub bagheta profesorului Gheorghe „Moșu” Dobre. În aceeaşi formulă aveau să facă pasul la FC Gloria Buzău, însă pe rând, dar la scurt timp.

A evoluat pentru echipa din Crâng din 1992 până în 2000 şi alte nouă sezoane la Olimpia Râmnicu Sărat. Ghetele şi le-a agăţat în cui acolo unde a început fotbalul, la Costeşti.

Îşi începe cariera de antrenor la Şoimii Buzău după care trece la Viitorul 2010.

La SCM Gloria Buzău putem spune că este unul dintre „fondatorii echipei de fotbal”, dacă ţinem cont că a participat la acest proiect încă de la înfiinţarea FC Buzău, alături de regretatul Ionel Turturică.

Chiar dacă este unul dintre secunzii lui Ilie Stan, profesorul Vasile Tudose nu poate să nu-i îndrume pe cei tineri în tainele fotbalului, drept pentru care a preluat, în paralel, şi grupa din 2006 a grupării din Crâng.

Rep.: Ce vă recomandă ca antrenor?
Vasile Tudose: Dacă apuci să faci meseria asta înseamnă că ai vocaţie pentru aşa ceva…

Rep: Cum e să lucrezi cu cei mici?
Vasile Tudose: Prima parte a antrenoratului am petrecut-o la cei mici. Având în vedere acest lucru, mi-a fost şi îmi este uşor să antrenez copii. Dacă începeam invers, întâi la cei mari şi apoi la cei mici, poate mi-ar fi fost greu, observând diferenţele.

Rep.: Care este rolul antrenorului în viaţa copiilor?
Vasile Tudose: Un rol foarte important, pentru că mă preocupă ca aceşti copii să devină nu numai fotbalişti, ci şi oameni corecţi, cu personalitate. Nu ai cum altfel. În club avem şi un regulament de ordine interioară, menit să îi facă să devină mai atenţi la ceea ce înseamnă responsabilitatea.

Rep.: Cum decurge proiectul SCM Gloria Buzău?
Vasile Tudose: Foarte bine, din punctul meu de vedere. Spun asta pentru că noi căutăm tot timpul să ne îmbunătăţim modul de organizare şi metodele de antrenament. Astfel, rezultatele nu vor întârzia să apară.

Rep.: Cum îi faceți pe copii să se bucure de joc, într-un fotbal atât de competitiv?
Vasile Tudose: Le dai libertate. Sunt momente în care îi îndrumi, ai un regulament şi ai momente când îi laşi să joace de plăcere. Dacă nu faci lucrul ăsta, rişti să îi constrângi şi astfel, nu mai sunt atenţi la lucrurile pe care trebuie să le înveţe.

Rep.: Aici intervine și ambiția părinților, din câte observ, pe care trebuie să o gestionați…
Vasile Tudose: Am reuşit să gestionez această, să îi spunem, implicare a părinţilor. Este destul de greu pentru că uneori părinţii sunt mai pătimaşi decât copii lor. Se implică emoţional şi încearcă să le transmită şi celor mici această stare de agitaţie.