Vasile Lazăr: „Ca să devii un portar bun trebuie să te naști pentru aşa ceva”

A debutat la 17 ani pe prima scenă a fotbalului românesc. Era în anul 1976, la prima confruntare a Sportului Studenţesc, în divizia A, cu feroviarii de la Rapid. Din 1982, timp de nouă ani a apărat poarta Gloriei Buzău, devenind un simbol al grupării din Crâng, deşi a activat, ca junior la Dinamo şi apoi la Sportul Studenţesc. A revenit la Buzău pentru a se ocupa de goalkeeperii lui Ilie Stan, iar în prezent împărtăşeşte din vasta sa experienţă tinerilor din cadrul Centrului de Copii şi Juniori de la SCM Gloria Buzău.

Vasile Lazăr (primul rând, al treilea, din stânga)

Vasile Lazăr, căci despre el este vorba, ne povesteşte despre cum a făcut primii paşi în fotbal: „Am copilărit în Afumaţi, lângă linia de centură. Acolo am făcut primele antrenamente, pe un maidan, cu un prieten de-al meu care era legitimat la  Dinamo Bucureşti. Faptul că eram jucător de piciorul stâng i-a atras atenţia şi m-a luat cu el când a ajuns la Sportul Studenţesc”.

Vasile Lazăr a debutat la vârsta de 17 ani şi jumătate în primul eşalon al fotbalului românesc, în anul 1976, cu Rapid. „Jucam pe stadionul Republicii şi îmi aduc aminte cum nea Rică Răducanu, coleg cu mine atunci, m-a tatonat înaintea confruntării. M-a întrebat câte goluri o să iau în acel meci. Rapidiştii erau siguri de victorie în faţa unui adversar cu un portar de 17 ani. Am luat doar unul. Meciul s-a terminat la egalitate. Debutul meu a fost apreciat la acea vreme, iar a doua zi a apărut un articol în ziarul Sportul cu titlul <Feroviarii stopaţi de un portar debutant>”.

Una dintre amintirile frumoase petrecute în poarta Gloriei Buzău a fost meciul în care buzoienii au întâlnit echipa care făcuse istorie în Europa – „Craiova Maxima”: „Era în 1985. Am jucat într-o zi de marţi, pentru că meciul fusese reprogramat, deoarece Craiova juca în Cupele Europene. Pot spune că la acel meci au venit cei mai mulţi spectatori din istoria de până atunci a clubului. S-a terminat cu 1-0 pentru noi, după ce am apărat un penalty scos de Geolgău şi executat de “tunarul” Irimescu. A fost un succes memorabil pentru mine, pentru că am ţinut piept celor mai buni atacanţi ai momentului, dar şi pentru pentru echipă, pentru suporterii buzoieni, deoarece reuşisem să învingem Craiova Maxima”.

După ce s-a ocupat ani buni de portarii Academiei FC Voluntari, Vasile Lazăr a revenit în Crâng şi se ocupă în prezent de tinerii portari ai Centrului de Copii şi Juniori de la SCM Gloria Buzău. Acesta îi antrenează şi le explică ce ar trebui să facă să ajungă în fotbalul mare: „Ca să devii un portar bun trebuie să te naşti pentru aşa ceva. Exemplul cel mai bun este dat de Gianluigi Buffon, care, la 42 de ani, încă mai apără şi nu oriunde, ci la Juventus Torino. Acest om a fost născut să devină portar. Nu are nevoie să se antreneze prea mult. De la noi îl pot da exemplu pe Lobonţ care, la 17 ani, a trecut de la Divizia C direct în primul eşalon. Asta înseamnă să ai talent.  Există şi portari netalentaţi, dar care tebuie să muncească mult pentru a face performanţă”.