Marian Aurel Crăciun: „Ca și în viață, dacă respecți sportul, și el te va respecta, la rândul său”

Absolvent al Facultăţii de Educație Fizică și Sport, din cadrul Universității ,,Dunărea de Jos” din Galați, promoția 2002, cu Master în Educație Fizică şi Sport, deţinător al Licenţei “C” UEFA, profesorul Marian Aurel Crăciun pregăteşte grupele U10 – U11 din cadrul Centrului de Copii şi Juniori ai SCM Gloria Buzău.

 

Reporter: Cum este lucrați cu cei mai mici dintre cei mai mici?
Marian Aurel Crăciun: Lucrez cu cei mici de aproape două decenii, prin prisma profesiei pe care o practic. Am 18 ani de experiență acumulată ca profesor de educație fizică și sport, în școli din municipiu sau din apropierea acestuia. Îmi place mult ceea ce fac, este un sentiment aparte să vezi copilul crescând sub ochii tăi și să simți că ți-ai adus și tu contribuția la acest lucru, într-o oarecare măsură. Este o meserie nobilă, care, dacă îi oferi devotament și seriozitate, te răsplătește pe măsură.

Rep: Ce criterii aveți în depistarea copiilor care au potențial de a deveni fotbaliști?
M.A.C.: Referitor la criterii de departajare, merg în primul rând pe observația directă. Fie îi văd la joc, fie aud vorbindu-se despre ei și merg să cercetez situația la fața locului. Mă informez permanent din presă și de la colegi, pentru că îmi place să fiu la curent cu tot ce este nou.

Rep: În opinia dumneavoastră, care credeți că este rolul unui antrenor în viața copiilor?
M.A.C.: Un antrenor, consider eu, trebuie să fie multifuncțional. Să îndeplinească mai multe roluri – antrenor, prieten, confident, uneori chiar și psiholog și, de ce nu, părinte. În fond, el este părintele copilului, atunci când acesta este angrenat în competiții și părinții naturali nu îi pot fi aproape.

Rep: Cât de strict sunteți cu programul jucătorilor în afara antrenamentelor?
M.A.C.: Îmi place să știu cât mai multe despre cei cu care lucrez. Nu le pot controla viața extrasportivă, dar pot oricând contribui cu ceva sfaturi. Apropo de viața de dincolo de teren, între aceasta și viața de sportiv există, evident, o strânsă legătură. Până la urmă, ca și în viață, dacă respecți sportul, el te va respecta la rândul său.

Rep: Dacă ar fi să definiţi formula succesului pentru dumneavoastră, care ar fi aceasta?
M.A.C.: Succesul e o combinație de talent, atitudine, implicare și multă, multă, multă muncă. Eu așa văd lucrurile.

Rep: Dacă aţi avea de ales trei cuvinte care să vă caracterizeze, care ar fi acelea?
M.A.C.: ATITUDINE, DETERMINARE, SERIOZITATE. Îmi place să cred că aceste cuvinte mă definesc și ca antrenor, dar și ca om.